11 d’abr. 2012

Vocabulario figurado

Llegir El Roto és veure les coses com si fos la primera vegada que les veiem. Ens retorna a la innocència necessària per obrir-nos pas enmig de tanta mentida. Les paraules ja no tenen el significat original ("nacionalisme", "llibertat", "friqui", "socialisme", "liberalisme"...) sinó que signifiquen qualsevol cosa que vulguin els qui tenen el poder. I nosaltres ho repetim com a papagais.

Gràcies a El Roto, per un moment, veiem el que passa amb els ulls correctes, distants i lúcids. De sobte, el que ens pareixia lògic (perquè així ens ho havien fet creure), esdevé la més gran de les beneitures i viceversa. I descobrim que el que mou el món no és ni l'ambició, ni el sexe, ni la venjança ni, per suposat, l'amor. És purament l'estupidesa.

En les nostres mans està reflexionar a partir dels acudits d'aquest autor o tan sols passar una bona estona (o molt desagradable, si no volem saber com va tot). Vocabulario figurado és un dels recopilatoris que Reservoir Books té al mercat. Una selecció excel·lent a càrrec de Felipe Hernández-Cava i un pròleg de Luis Goystisolo que just ell ja val la pena.

Pots adquirir aquest volum a Gotham Còmics o a Amazon España amb les despeses d'enviament gratuïtes per comandes a partir de 19 €.