Hi ha un lloc al món que és com una coctelera on s’hi han ficat les tres religions mediterrànies i un bon grapat de sucedanis i escissions de cada una d’elles i s’ha agitat amb l’energia d’un barman de primera categoria. Aquest indret és Israel, un Estat teocràtic assentat amb criteris dubtosos damunt els llocs més sagrats del judaïsme, el cristianisme i l’islam. I d’aqués país, el lloc més contradictori és Jerusalem. Allà hi ha el paradigma de l’enfrontament irremeiable de les religions: l’Explanada de les mesquites, en el centre de la qual s’hi troba justament la pedra on Isaac, en un afany fanàtic de satisfer el seu déu, va estar a punt de sacrificar-hi el seu propi fill. I no voldria la casualitat que fos precisament des d’allà mateix que Mahoma pujàs al setè cel? Tot i ser aquests dos esdeveniments de dubtosa veracitat, l’esdevenir històric ha volgut que hi hagi la Cúpula de la Roca i, per tant, el lloc sigui més musulmà que res. Quan el messies esperat pels jueus torni a la Terra, aquests podran construir el tercer i darrer temple, si aconsegueixen trobar una vedella de dos anys que sigui completament roja per sacrificar. Per sort, és molt difícil aconseguir un animal com aquest. Des d’Abraham fins ara només n’hi ha hagut nou, i que així sigui per molts de segles més, perquè després se suposa que res els impedirà construir aquest temple just a on hi ha la Cúpula de la Roca, la destrucció o desplaçament de la qual implicaria immediatament l’esclat de la III Guerra Mundial o, el que és el mateix, el dia del Judici Final.
De tot això i molts més assumptes relacionats amb el despropòsit de tanta concentració de fanatisme en podem aprendre molt amb el darrer còmic del canadenc Guy Delisle, que publica Astiberri amb el nom de Crónicas de Jerusalén. En aquesta obra l’autor ens fa partíceps de la seva experiència de viure un any sencer en aquella ciutat amb l’única tasca de practicar-hi la immersió per documentar-se per fer aquest treball.
No aprofundeix en les causes històriques de la situació actual, ni de qui és més o manco responsable, ni si té solució o no en té. Com el nom de l’obra indica, la seva és una feina de cronista distant, aliè als problemes que formen el nucli vital de tanta gent desgraciada i, sobretot, des del punt de vista objectiu d’un ateu culte i, com a tal, educat i responsable. És la crònica d’un home al·lucinat per tants de despropòsits que legitimen les atrocitats que ens arriben per les notícies i les que no ens arriben. Un còmic de lectura amena recomanat per a tothom que, religiós o no, vulgui comprendre les contradiccions humanes.
Publicat originalment al Diari de Balears dia 8 de gener de 2012
Pots adquirir-lo a Gotham Còmics i a Amazon España, amb despeses d'enviament gratuïtes per a comandes a partir de 19 €.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada