12 de maig 2010

Día de mercado

Sturm, James. Día de mercado. Bilbao: Astiberri, 2010. 16 €.

És possible adonar-se'n que s'està acabant una època i en comença una altra? Per a mi, sí. En aquest mateix moment estam enmig d'un període de transició, deixant enrere l'edat contemporània i avançant cap a un altre període amb les seves pròpies característiques i lleis.

Sturm ens fa participar d'un d'aquests moments de canvi, just entre l'edat moderna i la contemporània, en un indret indeterminat de l'Europa de l'est. El protagonista és un artesà de la catifa que cada vegada té més problemes per col·locar els seus productes, fins que arriba a ser impossible.

Amb un plantejament tan senzill Sturm ens convida a reflexionar sobre el pas del temps, els canvis estructurals i com els perceben els humans que viuen en aquella època. Això darrer ho aconsegueix d'una forma molt realista perquè el protagonista es passa tota la història sense saber per on li cauen les garrotades, parlant en sentit figurat.

El dibuix és senzill, amb els contorns molt marcats i amb un color a base de tons marronosos que ajuden a situar-nos en una època no gaire diferent de la nostra.