17 de gen. 2010

Paquidermo

Peeters, Frederik. Paquidermo. Bilbao: Astiberri, 2009. 19 €.

Peeters és un dels grans autors europeus contemporanis. Sense ser gaire prolífic, ha col·locat unes quantes obres excel·lents, des de la novel·la gràfica Píldoras azules fins la sèrie policíaca RG, passant per la seva especial visió de la ciència ficció de Lupus.

Ara ens torna a sorprendre amb un àlbum inquietant i inclassificable. El que comença com una història d'intriga ambientada en els anys 50, ben aviat passa a ramificar-se cap a àmbits menys tangibles aparentment absurds i onírics, fins a convertir-se en un autèntic deliri, amb molts de tocs de suspens.

Possiblement és l'obra més ambiciosa de l'autor suís perquè és un guió per a iniciats, autorestringint-se l'horitzó comercial. Quant al dibuix, és Peeters, i amb això ja no s'hauria de dir res més. Amb el temps ha sabut conjugar perfectament la tradició francobelga de la línia clara amb les influències del còmic independent nord-americà, ara només evident en l'ús de la tinta. El resultat és espectacular, un plaer per a la vista i una admiració cap a un autor que, literalment, pot fer el que vol.