7 de nov. 2009

El soldado Varlot

Daeninckx, Didier; Tardi, Jacques. El soldado Varlot. Barcelona: Norma, 2000. 995 PTA.

Rescat de l'oblit un àlbum publicat fa gairebé una dècada però amb un valor intrínsec gran com per no passar de moda. He de dir que sent una atracció fora mida cap a la I Guerra Mundial, la Gran Guerra, pel que suposà en aquell moment, per com condicionà el desenvolupament segle XX i també pels aspectes més costumistes i tecnològics.

La trinxera va ser un dels trets característics d'aquest conflicte bèl·lic, i precisament aquest àlbum transcorre gairebé tot en aquest espai. El protagonista és un soldat francès, Varlot, cansat de viure en l'infern de la terra de ningú i decideix fer front al càstig per als desertors, l'afusellament, per intentar la primera i, possiblement valentia de la seva vida.

Un guió senzill, que pressuposa un cert coneixement històric per contextualitzar aquestes interminables síquies poblades per humans desfets físicament i moral, enmig de filferrades, sacs d'arena, embuts d'obussos, inmundícia i trossos d'homes escampats per tot arreu. Tardi dibuixa amb un traç ràpid, gairebé d'esbós, molt encertat per al tema i el desconhort dels pobres diables que circulen per les vinyetes esperant el seu torn de la mort.