5 de maig 2009

Caprica, episodi pilot

Quan encara no hem tengut ocasió de gaudir del final de la 4a temporada de Battlestar Galactica, ens arriba l'episodi pilot d'una nova sèrie ambientada en el mateix univers però 58 anys abans. Anomenada, com no, Caprica.

Amb el mateix equip de productors i amb la mateixa meta: obrir nous camins al format sèrie de televisió. Ho tenen molt difícil perquè a hores d'ara, la mateixa Battlestar Galactica ha elevat el llistó molt molt alt.

Després d'haver vist l'episodi pilot de Caprica, dues hores de vibració contínua, puc dir que és ben possible que amb aquest producte s'apropin encara més a la perfecció. L'equip creatiu que hi ha darrere està format per cervells intel·ligentíssims, que en el seu moment sapigueren agafar una sèrie objectivament magra (la Battlestar Galactica original) per replantejar-la de forma brillant. Ara toca donar forma al passat, i ho estan fent sense repetir els esquemes ni caure en la temptació d'exprimir els elements que tan bons resultats han donat.

Caprica se centrarà en l'origen dels cylons, no com a tema principal, com tampoc ho ha estat en Battlestar Galactica, sinó per donar forma a temes universals, i més actuals que mai, com la clonació, l'ètica, la vida després de la mort o la genètica biomecànica.

Si Battlestar Galactica va apropar la ciència ficció als telespectadors que mai no s'havien sentit atrets per aquest gènere, m'atreviria a dir que Caprica farà el mateix però a la inversa, és a dir que atreurà cififans (els més intel·ligents) a altres gèneres (no vull avançar quins) que s'entrecreuen magistralment aquí.

Quan hagi vist la primera temporada (d'aquí molt, perquè no comença fins pel gener de 2010), segur que podré entretenir-me en comentar la filmació, les actuacions i tota la pesca. Deixau-me ara només cridar l'atenció sobre dos aspectes relacionats amb els actors. Hi descobrim l'actriu Alessandra Toreson, de tan sols vint-i-un anys, que ella tota sola omple la pantalla amb la seva irresistible presència, la seva actuació desmesuradament perfecta i, sobretot, la seva veu, poc convencional i que t'enamora instantàniament (en versió original, és clar). Com que és una de les protagonistes, em fa cara que la gaudirem molt de temps.

També hi redescobrim un actor: Esai Morales. Aquí el teniu.


Ni idea, no? Oblidau-vos del que pareix: NO és família d'en Boris Izaguirre. És un monstre de l'actuació (si no fos així no l'haguessin contractat per a la sèrie), que gaudírem l'any 1987 en una pel·lícula de la qual aquí teniu un fotograma.


És el paio de l'esquerra, que feia de germanastre d'en Ritchie Valens a La Bamba. Genial.

No tenc ni idea si hem pogut gaudir de l'episodi pilot de Caprica a algun dels canals de televisió oberta o de paganini que podem captar perquè visc completament al marge d'aquesta forma de consumir audiovisuals. A Canadà i als EUA s'ha editat en DVD i es pot adquirir pels canals habituals, com ara Amazon, DVDPacific i això. Versió original i subtítols en anglès i en castellà.