4 de gen. 2012

El asombroso viaje de Pomponio Flato

Amb aquesta novel·la Mendoza demostra conèixer els mecanismes de bona part dels gèneres literaris, així com la seva capacitat per agitar-los conjuntament per crear una història divertida que, a més, ens fa reflexionar sobre la naturalesa humana i les seves flaqueses.
El protagonista és un patrici romà que té un greu problema de digestió, provocant-li unes espantoses flatulències. Aquest fet, i la seva curiositat científica, el du a viatjar fins a Palestina, on diuen que hi ha una font d'aigües miraculoses. Per qüestions de l'atzar, arriba a conèixer el nin Jesús, qui el contracta per a què demostri que el seu pare adoptiu, Josep, no sigui executat per la mort d'un ciutadà ric.
Un argument tan desbaratat esdevé creïble gràcies a la bona mà de Mendoza, qui no dubta a agafar elements que apareixen en diferents escriptures sagrades, hagiografies i tractats d'Història per fer una novel·la que parodia la novel·la històrica, la policiaca i l'hagiografia, sense que en cap moment el seu escepticisme religiós es tradueixi en falta de respecte. Altament recomanable.
La pots trobar a Amazon España en rústica i en cartoné. Les despeses d'enviament són gratuïtes per a compres de 19 € o més.