17 de des. 2011

Star Wars: Invasión 1. Refugiados


Tom Taylor; Colin Wilson. Star Wars: Invasión 1. Refugiados. Barcelona: Planeta DeAgostini, 2011.
Les persones necessitam entretenir-nos. A mesura que els avenços tecnològics ens arrosseguen en un apassionant viatge a terra desconeguda, tenim més opcions per entrenenir-nos. Si algú amb temps i ganes es dedicàs a escriure una història sobre les formes d'entreteniment, encara que només se centràs en les inofensives, podria emplenar unes quants enciclopèdies que, al mateix temps, servirien com a estudi antropològic, psicològic i psiquiàtric. Així i tot, algunes formes clàssiques de divertir-se segueixen tenint una vigència de primer ordre, i una de les més recomanables és la lectura.
Algú va dir que llegir és la millor forma d'aprendre coses, molt més que anar a escola, escoltar els pares o mirar la televisió. Però la lectura té una característica: no és un plaer immediat. Hi ha d'haver una bona dosi de voluntat per part del lector per superar el tedi inicial. Amb suficient paciència i constància, qualsevol persona es pot convertir en un amant de la lectura perquè hi ha llibres absolutament per a tothom. Ara bé, per forjar un lector militant és necessari que es diverteixi llegint. Si s'avorreix, si se n'adona que després d'un terç del llibre li és igual el que passi als protagonistes, el millor que pot fer és deixar aquella lectura i agafar-ne una altra. Continuar llegint un llibre que t'avorreix o et deixa indiferent, just perquè se suposa que és d'un autor intocable que la crítica posa pels niguls, s'està caient en l'esnobisme, una malaltia molt comuna i exclusiva de l'espècie humana.
Se suposa que llegir còmics és més senzill que una novel·la perquè té menys text i a més està il·lustrat. Una suposició sustentada en prejudicis i ignorància a parts iguals. Un còmic no és una història il·lustrada, sinó que és una obra que integra dos llenguatges per formar-ne un de nou, indissoluble i amb la suficient capacitat de comunicació en diferents graus de profunditat com altres mitjans considerats superiors. Però, com passa en la literatura, el cine, el teatre i la música, hi ha obres divertides i obres avorrides, i la seva percepció és totalment subjectiva i personal.
En pocs casos cine, literatura i còmic van tan de la mà com en el concepte Star Wars. Començà, com tothom sap, com una pel·lícula revolucionària estrenada dia 25 de maig de 1977 i ben aviat s'escampà en totes direccions fins a convertir-se en un dels fenòmens culturals més influents d'entresegles. En aquests moments, a més de les pel·lícules i sèries de televisió, hi ha publicades centenars de novel·les i milers de còmics que configuren l'anomenat univers expandit, que engloba uns cinc mil anys d'història i està en continu desenvolupament. De la mateixa manera que la nostra era comença l'any que suposadament nasqué Jesucrist, l'era Star Wars comença el moment que Luke Skywalker destruí la primera Estrella de la Mort a la Batalla de Yavin.
Planeta DeAgostini té en marxa una bona partida de col·leccions enquadrades en diferents moments, i fa poc ha llançat una de les més interessants i imaginatives que transcorre 25 anys després de la Batalla de Yavin. Luke Skywalker ha refundat l'Ordre Jedi i l'Imperi Galàctic creat per Palpatine ha estat derrotat de forma definitiva. És per tant una època de relativa pau fins que arriben els yuuzhan vongs, amb una biotecnologia que els fa superiors, i a més tenen una terrible qualitat: són immunes als poders de la Força.
El primer volum de Star Wars: Invasión s'anomena, molt encertadament, Refugiados, i ens relata el moment que els vongs arriben amb la forma de mil dimonis i deixen la defensa republicana molt malparada.
Tom Taylor és el guionista encarregat d'encaixar aquest dramàtic episodi en la cronologia general de l'univers expandit de Star Wars, i de fer-ho de forma coherent. El resultat és un guió ple de dramatisme i acció sense contemplacions per als personatges, encara que siguin protagonistes i vells coneguts nostres, com Luke, Han Solo o Leia Organa Solo.
El dibuix de Colin Wilson és d'una minuciositat notable, ple d'escenes dinàmiques que ens transmeten molt bé els convulsos moments que viu la Nova República i el patiment de les masses de refugiats que es veuen obligades a reubicar-se. Gràcies a aquesta obra podem posar cara i ulls als vongs, creats en la sèrie de novel·les La Nueva Orden Jedi i que són un clar exemple de la permeabilitat dels diferents mitjans que han fet de Star Wars el que és.
Aquest és sens dubte un dels episodis més difícils per als protagonistes de la saga i el que ve a continuació, en els successius números de la sèrie, és una magnífica lluita èpica per la supervivència.

Article publicat originalment al Diari de Balears dia 18 de desembre de 2011
Pots adquirir aquest còmic a Gotham Còmics i a Amazon España.