26 d’abr. 2010

Dreadstar

Starlin, Jim. Dreadstar #1. Barcelona: Planeta DeAgostini, 2010. 30 €.

Una de les pel·lícules més importants de la història del cinema és Star Wars, estrenada pel maig de 1977 mentre el seu artífex, George Lucas, estava de vacances a Hawaii, seguint els consells d'algunes de les seves amistats, qui li havien recomanat estar enfora per evitar l'impacte directe dels linxaments que amb tota seguretat s'havien de produir quan els espectadors veiessin aquell suposat desastre. Només un dels seus amics, Steven Spielberg, li digué que havia creat una cosa molt molt grossa, i l'acompanyà a Hawaii, on parlaven d'un nou projecte, materialitzat en la saga d'Indiana Jones, quan començaren a rebre les primeres notícies de l'estrena per via telefònica. Les cues dels cinemes estaven col·lapsant el trànsit i la gent sortia completament entusiasmada amb una xapa amb la inscripció “May the Force Be With You” i era molt habitual que es tornàs a posar a fer cua per tornar-la a veure tot seguit. Com va avançar Spielberg a un incrèdul i gairebé a punt de colapse Lucas, aquella pel·lícula revolucionà la indústria cinematogràfica, fundà una icona cultural de primera magnitud i, el més important, obrí el camí cap a la imaginació de molts d'artistes, literats, cineastes, dibuixants i altres herbes. Dos exemples: després de veure el film, James Cameron (camioner, crec), decidí que s'havia de posar a fer cinema ja però ja; i Ridley Scott s'avergonyí del camí que havia pres en la seva carrera cinematogràfica, amb alguns petards pedants, i l'espavilà per fer les seves dues pel·lícules següents, Alien i Blade Runner, dues obres mestres.

Trenta-tres anys després d'aquella estrena, la influència de la saga abraça des de qüestions estrictament empresarials fins a entusiasmes creatius, en àmbits diversos que van des del cinema al còmic.

Jim Starlin és un dels autors de còmics més respectats del mainstream estatunidenc, que campejà estupendament bé pels anys vuitanta, realitzant obres d'encàrrec i, per tant, sotmeses a les limitacions corresponents, però també pogué llançar un projecte molt personal que alhora era un evident homenatge molt respectuós a la creació de Lucas. Dreadstar és una saga protagonitzada per Vanth Dreadstar i una colla d'aventurers que emprenen la seva pròpia croada contra la corrupció que podreix la galàxia en les dues faccions que estan enfrontades des de fa més de dos segles: la Monarquia i l'Església de la Instrumentalitat. Aquesta sèrie va ser parcialment editada a Espanya fa més de dues dècades, però per motius diversos, entre els quals hi ha el ball d'editorials americanes que s'encarregaren de les seves diferents etapes i potser també que no va ser compresa pels lectors habituals de comic-books, quedà inconclussa. Ara, Planeta DeAgostini, li dóna una merescuda segona oportunitat en una esplèndida edició en toms, de la qual acaba d'aparèixer el primer. Rellegir aquelles primeres històries és un plaer perquè segueix essent una obra plena de temes, subtemes i matisos que l'entronquen amb els problemes, il·lusions i patiments de la nostra societat, tot això embolcallat per una estètica vuitantera deliciosa i una narració molt diferent al vertigen propi de còmics semblants. Una altra característica que fa de Dreadstar una obra cabdal és la poca preocupació de l'autor per protegir-nos d'escenes de gran duresa, ja siguin genocidis o violacions incestuoses; això sí, sempre evitant la morbositat i supeditant-ho a la història, construïda a base de capítols centrats en cada un dels personatges, tant protagonistes com antagonistes.

Després de l'intent frustrat d'una editorial mallorquina per aconseguir els drets de publicació a Espanya, és una notícia magnífica que ja sigui realitat, unint qualitat i assequilibilitat econòmica.

Publicat al Diari de Balears dia 27 de març de 2010