31 de jul. 2009

La guerra de las trincheras

La I Guerra Mundial, 91 anys després de la seva fi, segueix essent considerada la Gran Guerra. Sabem que la II Guerra Mundial va ser més destructiva en termes absoluts, i més fàcilment explicable en els termes de bons i dolents, però l'efecte social de la I Guerra Mundial va ser infinitament superior a la posterior. No es podia comparar amb cap altre conflicte anterior, ni per xifres, ni per tecnologia, ni per cap altre factor. Molts de supervivents de la I Guerra Mundial visqueren i combateren a la II. Per a ells, el nou conflicte era més del mateix, tot i que més gros. Per a la gent que va viure la Gran Guerra, les magnituds escaparen a les seves possibilitats d'enteniment. Avions, submarins, blindats, armes biològiques, trinxeres, objectius civils... tot plegat i de cop, va ser massa.

Norma ha tengut l'encertada idea de reeditar amb material extra una obra cabdal per intentar entendre el xoc de la Gran Guerra. La guerra de las trincheras de Tardi és una obra mestra del còmic, que esdevé un reportatge de gran qualitat literària i gràfica d'una part importantíssima de l'esdeveniment: la guerra de posicions o de trinxeres. Els protagonistes són soldats anònims que moren i maten sense ràbia, desconcertats per viure l'infern en vida.

El guió és preciós, amb una prosa com poques vegades s'ha vist, i el dibuix és senzillament perfecte. No podia ser d'altra manera, amb un blanc i negre ple de matisos grisos, i un traç casual molt encertat, que demostra les qualitats artístiques de l'autor.

Tardi. La guerra de las trincheras. Barcelona: Norma, 2009