24 de maig 2009

Argument

Vos donaré un argument per a una novel·la. El seu èxit, com és habitual, no dependrà tant de la seva originalitat temàtica, ni tan sols de la seva qualitat literària, sinó de la signatura que dugui i de la forma que aparegui en els mitjans de comunicació.

La faria començar quan una petita editorial presenta un projecte de conscienciació social que promogui el respecte ètnic i religiós entre el jovent. El format elegit és molt adequat: un còmic. Un llenguatge molt proper als joves. Els polítics no poden dir que no a una cosa així, i més si ve avalada pel prestigi que envolta l'empresa. S'aprova el projecte i el pressupost, i aquesta empresa uneix la feina d'un guionista i un dibuixant. Quan el producte que ens ocupa està a punt, es posa en coneixement de l'administració mecenes. El polític encarregat d'anunciar que ja és una realitat aquest projecte solidari té la desgràcia de recitar unes dades pressupostàries equivocades per amunt. El còmic i la carpeta que l'acompanya han costat realment 75.000 €, però amolla que ha costat 300.000 €, sense que se li returi la veu davant una xifra així (comprensible, ja que tots pertanyem la generació PTA).

Un dels periodistes assistents a la desafortunada roda de premsa, treballa en un periòdic declaradament contrari al govern i escriu un article que va en portada en l'edició estatal i l'autonòmica. El titular està cantat: "300.000 per a un còmic pro-palestí." El contingut de l'article diu que l'administració autonòmica edita un còmic per adoctrinar el jovent en les tesis antisemites. El polític vol refer el ridícul emetent un comunicat per rectificar, però ja és massa tard. El que ve a continuació és inversemblant, però amb esforç per part de l'escriptor pot quedar realista: els fòrums d'Internet comencen a fer flamada amb les opinions gratuïtes de gent que espera la mínima ocasió per vomitar les seves frustracions; una selecció de luxe de congressistes jueus dels EUA escriuen al Primer Ministre de la III República Espanyola, advertint-lo que perillen les relacions entre ambdós països si segueix tolerant el creixent antisemitisme espanyol. Les cames dels polítics autonòmics fan figa i es penedeixen d'haver promocionat tantes activitats relacionades amb el còmic. Amb tot això, hi ha un detall importantíssim: NINGÚ ha llegit el còmic.

Publicat al dBalears dia 23 de maig de 2009