8 de des. 2008

El caballero oscuro #1

Planeta DeAgostini torna a la càrrega amb un segon col·leccionable de Batman. En aquesta ocasió el material que es publicarà en 20 números és des de finals dels anys noranta fins 2004, començant per la saga Tierra de nadie, que en el seu moment va suposar un gir en la vida del detectiu emmascarat.

Al llarg de les 192 pàgines del primer número hi podem trobar una Gotham al marge de la llei perquè, després del terratrèmol que la va destruir en gran part, les autoritats estatunidenques cregueren convenient declarar la ciutat terra de ningú per evitar la seva costosa reconstrucció. Així, la ciutat de Batman va quedar aïllada i s'hi varen establir bandes enfrontades per un suposat poder sobre la ciutat i els seus escassos recursos.

Un plantejament així mereixia un equip artístic de primera, amb ganes de contar una història original en la trajectòria del personatge i que servís de punt de partida per al nou segle.

Batman no és ben bé el protagonista, al manco fins ben avançada la història. La seva absència no anunciada fa que es vagi configurant un ecosistema humà determinat que no gira precisament al voltant de la justícia. En aquest sentit, fins i tot els antics representants de la llei o l'ordre oficials, capitanejats per James Gordon, tenen la seva pròpia manera de fer les coses i de marcar el seu territori. Ben aviat, però, la reaparició del justicier aportarà una mica de llum a una situació que pareix irreversible.

Per cert, no sé si per primera vegada (segur que no), però Batman apareix constantment de dia!