7 de des. 2008

Deogratias

Els conflictes d'Àfrica central ara tornen a merèixer un raconet en la premsa, tot i que des de fa 14 anys no han aturat. Les causes són molt diverses però l'arrel està en la Conferència de Berlín de 1882, quan representants de les principals potències europees es reuniren per repartir-se Àfrica, sense tenir en compte la divisió tribal o, pitjor, precisament tenint-ho en compte.

Deogratias és un còmic excepcional per la temàtica, per la forma en que construeix la història i pel dibuix. Se centra en just abans i just després del genocidi de Rwanda, convertint-lo en una intrigant el·lipsi. El protagonista és Deogratias, un jove que té un comportament estrany i que, poc a poc, anam descobrint quines són les causes.

A través de la història, podem entreveure el terrible conflicte ètnic que rebrota ara i suara, i a més ens fa reflexionar sobre l'absurd d'aquests odis perquè no tenim manera possible de distingir els utus dels tutsis.

M'agradaria també destacar el dibuix i, molt especialment, el color. Units en una harmonia poc comú, demostren que la caricatura és una forma de realisme molt eloqüent.