26 de maig 2008

La resurrección del mal

Per primera vegada gaudirem de la sèrie completa de Star Wars de Marvel, inclosos els tres anuals, gràcies a una edició de Planeta DeAgostini que supera en molt l'original de Dark Horse.

El tercer volum comença amb l'adaptació al còmic de Empire Strikes Back i conté material que temps enrere ja va ser publicat a Espanya, tot i que de forma molt fragmentada i caòtica.

Els senyors Tòpics es queixen insistentment de les pardalades que apareixen en aquests còmics. Efectivament, des del punt de vista actual, amb un univers expandit preocupat per la coherència, aquestes velles històries ens poden parèixer poc "creïbles" i sovint desmesuradament fantasioses i desinhibides. S'ha de dir que durant la dècada dels vuitanta, Star Wars era un fenomen de masses però encara no estava consolidat com un dels fets culturals més rellevants del segle XX, com tampoc estava clara la seva continuïtat. Entre les tres pel·lícules de la seva trilogia clàssica, aquests còmics havien d'omplir els buits sense poder fer res compromès amb els personatges principals. Cosa difícil si els còmics estaven protagonitzats exclussivament pels personatges principals. Així, els guionistes optaren per aventures frívoles i que acabassin en un o potser dos números.

Els anys han passat i aquests còmics es poden seguir llegint amb gran satisfacció. Què els esdeveniments que hi tenen lloc no quadren amb la cronologia "oficial". I què? Si no llegim per passar gust, més val no llegir. Jo en pas molt, de tornar-me a trobar amb aquests còmics d'una època ingènua cada vegada més llunyana...

Pots llegir les primeres pàgines aquí.