22 d’abr. 2008

El pabellón del ala oeste

Després del col·lapse estètic dels còmics de Benjamin, ens arriba també de la Xina, gràcies a Ponent Mon, una història de Sun Jiayu amb dibuixos i color de Guo Guo. Aquest manhua (còmic xinès) és una versió d'un clàssic del teatre xinès adaptat esplèndidament. Com és sabut, la sensibilitat artística xinesa és notablement diferent a l'occidental (que alhora té importants matisos), cosa que podria ser un entrebanc per gaudir-ne les qualitats. Autor i autora han sabut universalitzar la història sense renunciar a l'essència medieval xinesa. Aquesta ha estat una tasca del guionista, que s'ha centrat en les relacions humanes, especialment entre els dos protagonistes, deixant en segon terme els complicats trets culturals que, en comptes d'aportar alguna cosa en positiu, no farien més que dificultar la lectura a gent aliena a la història i costums de la Xina imperial.

Si el guió és precís, mesurat i fluid, el dibuix és una autèntica meravella. La dibuixant manlleva les fesomies mangues, amb aquells ulls tan grossos i les cares puntiagudes, i les duu al seu terreny. Dissenyadora de moda de formació i professió, aquest és el primer manhua que realitza, entrant en el mitjà per la porta gran. Lògicament destaca el disseny de vestuaris, realçat per un color delicat. Un llibre per llegir, mirar i admirar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per favor Jaume, el títol fa mal als ulls, o és pavelló directament en català o és Pabellón, en castellà, respectant el títol original a més, però per descomptat no pavellón...

Gràcies.

PD. La ressenya molt bona.

Jaume Salvà i Lara ha dit...

Ha estat un lapsus, Jullei. M'agrada escriure més o manco correctament.