9 de febr. 2008

Negoci reial

Ara ja ho puc dir. Conec el paio que ha fet negoci registrant el domini http://porquenotecallas.com. Permeteu-me que el mantengui en l'anonimat perquè no he negociat amb ell el percentatge que em tocaria per fer-li publicitat. A més, no sé si estar al darrere d'aquesta operació és motiu de satisfacció o de vergonya. Si fos jo en lloc d'ell, preferiria la pasta i l'anonimat. No m'agradaria que algú pensàs que un dissabte a les set i mitja de l'horabaixa no tenc més feines que estar pendent de la cimera iberoamericana.

Minuts després de fer-se públiques les imatges de vídeo on en Primer va dir-li la famosa i eloqüent frase a Chávez, el meu conegut es va convertir en propietari del domini per un any amb tan sols una despesa de 7 dòlars. Però ell tenia clar que no li duraria tant. És un home molt viu, poc monàrquic i tota la pesca, i que creu que tot aquest assumpte és una solemne estupidesa. Una estupidesa de la que poder treure una mica se suc. En poques hores tenia ofertes de compra directa per 3000 dòlars. Però també és un home cobdiciós, i va pensar que això només era el començament d'un festeig que procuraria allargar al màxim per desesperar els pretendents. Finalment va decidir posar a la venda el domini per eBay i els pujadors s'hi tiraren de cap, en ferotge competició per aconseguir aquell bé intangible. Es va vendre per més de deu mil euros i aquest paio va ser l'enveja de tothom. Però qualque cosa va passar perquè dies després ell mateix va tornar a posar en subhasta el mateix domini. No sé què de coses legals. La qüestió és que ja havia passat poc més d'una setmana de l'esdeveniment reial més important de la Història i, després de veure i reveure el vídeo a YouTube n'hi havia que deien que el domini correcte seria http://yporquenotecallas.com. Sigui com sigui, la segona i definitiva puja va arribar a poc menys de 900 euros. Se li podria explicar el conte d'aquella lletera però no s'ho paga. El seu benefici segueix essent molt important en termes econòmics i, molt especialment, en termes humans.

I així s'ha quedat. A hores d'ara al domini en qüestió no hi ha res més que progadanda de companyies telefòniques, centres d'estètica i assegurances. Ja són més famoses les paròdies que l'anècdota original. Anècdota, per cert, que ens ha arribat motllada: poc abans de la frase xapada en or en Primer va guaitar i, assenyalant aïrat en Chávez amb un dit que no era l'índex, li va començar a dir "Tú...", frase que va quedar interrompuda pel poc oportú "Un momentín" d'en Rodríguez Zapatero. Quina gran sentència del monarca ens vàrem perdre?

Publicat al Diari de Balears dia 9 de febrer de 2008