31 de gen. 2007

La java bleue

Julius Pinkas no ha existit mai. Ho dic abans que res perquè es podria pensar que Joann Sfar, en la sèrie Pascin, està fent la biografia d'un pintor francès menor i, per tant, desconegut. Pinkas és un personatge fictici, que Sfar ha perfilat al llarg de set àlbums que Ponent Mon ens ha traduït i editat en dos toms, un que conté els sis primers àlbums, en blanc i negre, i el setè, titulat La java bleue, a color. En aquest darrer treball, Sfar va al gra i ens parla de la vida sexual de Pascin d'una forma apassionada i aparentment intuïtiva. Les aquarel·les taquen les pàgines creant unes formes agitades i confoses que tenen evidentment una finalitat adjectiva. L'estil despreocupat de Sfar aquí adopta un aire de pintor vanguardista, entre postimpressionista i fauvista, que emula el treball del pintor protagonista. Així, aquesta història pareix contada pel mateix protagonista, amb una sinceritat enganyosa. Una meravella d'àlbum, bellament enquadernat en tapa dura i un paper per a aixecadors de pesos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, em sembla encertat el teu comentari sobre el contingut del còmic, però t'he de dir que Pascin sí va existir. La biografia és imaginària, però el protagonista és real. De fet va nàixer el mateix dia que jo. Per exemple, tens informació de Julius Mordecai Pincas (alias "Pascin") a http://en.wikipedia.org/wiki/Pascin
Salut!

Jaume Salvà i Lara ha dit...

Fantàstic Marc! La veritat és que em deixes en evidència... podria haver-ho comprovat a l'enciclopèdia per excel·lència, no?