9 de des. 2006

La barrufeta

El número 4 de la col·lecció Els barrufets que està traient Planeta DeAgostini correspon a La barrufeta, un títol de 1967 que podria presentar qualque tipus de polèmica en una època crispada com l'actual.

El llogaret barrufet veu trencada la seva tranquil·litat amb l'aparició d'una barrufeta creada i enviada pel malvat Gargamel per acabar amb els diminuts éssers blaus. El paper que fa aquesta barrufeta és realment nefast per la pau del poblat perquè no reposa fins que ha exaltat tothom amb les seves insinuacions i els seus capricis aparentment absurds.

Efectivament el rerefons que s'hi pot trobar en la personalitat de la barrufeta no és gaire lloable. Considera el gènere femení més o manco com la tradició judeocristiana: un ésser dolent per naturalesa, que no du altra idea que pertorbar la pau del mascle i fer-lo caure en desgràcia. La diferència entre ambdues obres (La barrufeta i el Gènesi) és que la primera no deixa de ser un divertiment trivial, sense cap tipus d'influència sobre el comportament de ningú, mentre que la segona és una obra de la literatura fantàstica que es pretén vestir de realitat, convertint el seu contingut en mentira i tenint unes conseqüències molt concretes en l'enquistada desigualtat entre sexes al llarg de dos mil anys.