19 d’oct. 2006

Bone

Moltes vegades m'he queixat de la despreocupació de les editorials pel que segurament és el segment més important del mercat en potència per als còmics. És ben curiós que el còmic tengui tatuada l'etiqueta d'infantil (en sentit pejoratiu, clar) quan es pot generalitzar que actualment no s'editen còmics infantils. Tota generalització necessita matisar, i és quan trobam algunes publicacions que efectivament van destinades als més petits, però són casos aïllats i no massa representatius de la qualitat que pot arribar a tenir el mitjà. Les que estan fetes en l'actualitat, com que han de competir amb altres mitjans més engrescadors per la immediatesa del plaer i, sobretot, per la seva poca exigència intel·lectual, al meu entendre cauen en l'error d'intentar jugar amb aquestes regles de rebaixes, un error que du com a conseqüència la intranscendència d'aquests productes, que mai no passaran a ocupar cap racó privilegiat en la memòria dels seus consumidors.

El millor còmic infantil és el que és capaç d'entretenir tant a un infant com a un adult sense haver de recórrer a l'aplec de recursos desgastats que graten en l'humor fàcil. Entretenir des de la intel·ligència, aquesta hauria de ser la màxima aspiració de tot creador d'històries, sigui quin sigui el suport que empri. En el còmic, hi ha molts de títols que ho han aconseguit, des de Tintín fins a Astroboy, però tots ells fa molts anys que estan fets i si encara podem gaudir d'ells és perquè han merescut edicions o reedicions recents. El còmic infantil per a tots els públics que encapçala la llista d'obres actuals que vacunen contra l'avorriment té un nom: Bone, i ara el podem gaudir en l'edició definitiva a color que ha començat a treure Astiberri.

Bone és una saga que va començar a autopublicar Jeff Smith l'any 1991. De llavors ençà a recaptat més de 40 premis arreu del món i ha venut més de dos milions de còpies. Fa gairebé deu anys que Dude Cómics va començar a publicar la traducció al castellà en el format original en còmic book però seguir el fil de les aventures dels bones i els seus amics era un camí d'amargura per l'extremada irregularitat dels lliuraments. A més, el format còmic book no era el més adequat per captar l'estructura narrativa dels arcs argumentals. Per sort, ha agafat el relleu l'editorial bilbaïna aprofitant que fa dos anys es va reeditar als EUA en format llibre de tapa dura i acoloriment, ja que originalment era en blanc i negre.

Però... què ens ofereix Bone? Ens ofereix una història aparentment simple, la de tres cosins que arriben a una vall desconeguda, on hi troben amics, com Rose, Thorne, Ted o Lucius, enemics com les mostrorates, i éssers enigmàtics com el gran drac vermell. Smith no inventa res sinó que beu de fonts tan dispars com l'animació americana dels anys vint i trenta, la literatura d'espasa i bruixeria o les pel·lícules còmiques mudes. No frissa a l'hora d'introduir elements a la trama sinó que els dosifica molt hàbilment, creant dos nivells de satisfacció: un d'immediat per l'humor de destil·len els personatges i les seves accions i un altre més a llarg termini que va incrementant la tensió, i que ens fa pensar que darrere aquests ninots malgarbats hi ha qualque cosa perversa que ens pot botar al coll en qualsevol moment. Amb el temps la trama es va tornant més i més èpica, però sense perdre de vista el seu caràcter d'entreteniment. Tot això encara no es perceb en el primer volum, titulat Lejos de Boneville, un bon grapat de pàgines que ens introdueixen dins un món fantàstic nou i conegut a parts iguals. Els principals personatges es perfilen escalonadament, tot i que Smith deixa a l'aire qualque cosa de tots ells.

L'edició que ens ofereix Astiberri és senzillament perfecta, amb una qualitat tècnica altíssima i un acoloriment fet amb tant d'amor com el que hi va posar Smith quan va dibuixar aquestes pàgines. Demostra moltes coses: que és possible la dignitat en el color digital, que és possible trobar literatura gràfica infantil intel·ligent, que encara és possible vibrar d'emoció girant fulls de paper impresos...

Pots descarregar el primer capítol d'aquí.