8 de juny 2011

El caso Sorge. Un espía de Stalin en Tokio

Isabel Kreitz. El caso Sorge. Un espía de Stalin en Tokio. Barcelona: La Cúpula. 22 €.

L'espionatge ha estat molt recurrent en els productes de ficció. Alguns dels espies més coneguts del cinema, per exemple, no han existit mai. Però, per què no pegar grapada als qui han existit realment, i no sempre pegant bots per les teulades dels edificis mentre els metrallen?

Richard Sorge és un dels espies més interessants del segle XX. Actiu en plena II Guerra Mundial, aquest periodista rus va fer d'espia a l'Alemanya nazi i aconseguí una proesa magnífica: predí gairebé el dia exacte que Hitler pretenia posar en marxa l'operació Barbaroja, és a dir, la invasió de la URSS. Com heroi tràgic real que va ser, no se'l va fer cas i efectivament Hitler atacà. Poc temps després, va ser capturat a Japó amb l'acusació d'espionatge i, segons pareix, la URSS se'n va desentendre, cosa que, per altra part, solia passar als espies capturats.

Isabel Kreitz recrea les vivències d'aquest home durant els darrers anys de la seva vida, posant especial èmfasi al seu vessant humà. La història commou sense caure en la llàgrima fàcil perquè no es fa necessari que així sigui i perquè l'autora ho maneja esplèndidament.