Gabrielle Bell. Cecil y Jordan en Nueva York. Barcelona: La Cúpula, 2011. 20 €.
Una sola cosa m’ha cridat l’atenció en tot això: que els assessors no hagin trobat altra forma de fer desaparèixer l’única prova, el cadàver, que fent-lo tirar al mar de camí a casa. És vera que la campanya d’idiotització mitjançant els medis de massa és ja llarga i d’una intensitat creixent però crec que encara no som tant beneits com per creure una excusa tan poc treballada.
Ara és això, fa pocs anys va ser l’execució de Sadam, i d’aquí un temps indeterminat serà una altra cosa. Però tanmateix, el que pareix tan important si només tenim en compte l’espai que ocupa a la premsa i a la televisió, no ens interessa gens ni mica. O al manco molt menys que assumptes mundans com ara els nostres propis problemes econòmics, laborals o familiars.
Dedicam molt de temps a viure una vida espontània, imprevisible i plena de rutines i petites coses que la converteixen en l’únic que ens queda quan arribam al final. Al segle XXI ens preocupa el mateix que a la gent del segle XV o el segle X: nosaltres i el nostre entorn íntim. Que gran part de les coses que fan felices a les persones siguin gratis fa que els publicistes hagin de prémer molt per fer-nos creure el contrari. Ho aconsegueixen, però a mitges.
Llegint còmics com Cecil i Jordan en Nueva York ens adonam que la nostra pròpia vida té vivències i anècdotes suficients com per ser interessants com a producte de ficció. Gabrielle Bell, en aquest volum, recopila 11 historietes publicades en diferents mitjans que tenen un nexe en comú: l’aparent insignificància del que conta, perquè són coses que ens poden haver passat a nosaltres o a algú que coneixem. Els protagonistes són gent comú que viu situacions corrents. Bell les aïlla per convertir l’anècdota no només en història, sinó en invitació a la reflexió sobre alguns dels nostres actes o absència d’ells. Pel que fa als seus interessos, hi veig una certa influència de Daniel Clowes, però a diferència d’aquest, no aprofundeix en els elements més sòrdids i morbosos de la vida comú. La solitud en societat, l’absència de sentiments lògics, les entremeliadures gracioses només per a una part, les rivalitats sense sentit, els moments d’avorriment, el caràcter efímer de la moda, són alguns dels temes que interessen a Bell, però el que més és l’esnobisme i l’individualisme èpic que fa de nosaltres autobiografies inflades. L’art contemporàni i tot el que l’envolta són l’excusa per treballar uns personatges penosos i insignificants en la seva creença de grandesa, a més de plantejar amb prou claretat la seva pròpia opinió de les curolles que els entesos en art actual pretenen fer servir per donar-se importància, quan sovint només són caixes de ressonància.
El dibuix és molt senzill, a estones en color i a estones en blanc i negre, segurament per imposició de les revistes a on s’ha publicat prèviament. És molt senzill però efectiu, ideal per comunicar-nos alguna cosa més que simples històries de consum immediat.
Publicat al Diari de Balears dia 7 de maig de 2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada