18 d’abr. 2011

La agencia de detectives Black Diamond

Eddie Campbell. La agencia de detectives Black Diamond. Bilbao: Astiberri, 2011. 18 €.

El Campbell que ens meravellà amb la titànica gesta de posar dibuixos al guió d'Alan Moore, From Hell, ara esdevé el creador quasi absolut d'aquest còmic certament inusual. Parteix d'un guió cinematogràfic de Gaby Mitchell per endinsar-nos en una època i lloc tan perillosos com estimulants: els EUA de finals del XIX i principis del XX. Un atemptat contra un tren desencadena una història de persecució dels implicats mentre la trama s'enterboleix i s'hi van afegint elements obscurs i macabres.

Enmig de tot això, per posar-hi ordre i trobar la llum, s'hi troba l'agència de detectius Black Diamond, de titularitat privada i, per tant, amb una capacitat de mobilitat i rapidesa de reacció que no tenen els cossos de seguretat públics.

Campbell retrata esplèndidament un moment de transició del país més influent del segle passat, amb un guió que no frissa d'avançar esdeveniments i un dibuix (pintura diria jo) molt atrevit pels temps que corren en el còmic ianqui, amb tants de dibuixants clònics i abús de l'acoloriment digital.