13 d’ag. 2010

Herederos del Imperio

Baron, Mike et al. Herederos del Imperio. Barcelona: Planeta DeAgostini: 2010. 29,95 €.

L’atzar va voler que a finals dels seixanta i principis dels setanta George Lucas veiés frustrada la seva gran il·lusió de poder dur al cinema el còmic Flash Gordon. Temps enrere hi havia hagut alguna adaptació en format de serial televisiu, amb un pressupost i unes pretensions discretes. Lucas hi veia un potencial difícil d’entendre, però en vista del que creà anys després, mereix un bon marge de confiança. Justament els drets estaven agafats i essent un pelacanyes fantasiós, no pogué satisfer aquesta inquietud, i en comptes de convertir-se en un de tants visionaris silenciats, donà forma a una nova fantasia, la seva pròpia però arrelada en la tradició ancestral dels contes populars europeus i ambientada en un marc futurista. Des dels primers esborranys de la història, protagonitzada per un tal Starkiller, fins al guió de Star Wars: Una nova esperança, anà forjant un artefacte industrial i cultural sense precedents, replantejant el cinema com a negoci i, el que és més important, regalant a la humanitat una nova mitologia inserida en un univers coherent, complex i en expansió. Les sis pel·lícules son tan sols 12 hores de material, i creure que això és tot, o que és suficient, és un gran error perquè escapa a la voluntat dels peresosos i intransigents. Star Wars és molt més que una saga cinematogràfica, i els seus personatges i escenaris són icones de la cultura popular, com també són icones gràfiques els uniformes i naus que hi apareixen. Completen el vist i sentit en els films les desenes de novel·les i els centenars de còmics que, des de 1977 fins ara, han format una cronologia de 5000 anys, deixant clar que no tot és Luke, Leia, Han, Obi i Chewie.

Des de fa uns anys, Planeta DeAgostini té els drets d’edició dels còmics de Star Wars, tot i que l’aparició de títols ha estat irregular, per desesperació dels fans expandits. Pareix que ara s’ha decidit donar un nou impuls a aquest tema, amb la programació de tot un seguit de títols ja clàssics que necessiten una reedició d’acord amb els estàndards actuals. El primer d’ells ja és a les llibreries, i es tracta d’una de les obres cabdals de la saga perquè adapta les tres novel·les que, a principis dels noranta, ajudaren a rellançar Star Wars, ja definitivament, com a patrimoni de la humanitat (encara que no reconegut). Amb Herederos del Imperio l’editorial Dark Horse demostrà que pretenia cuidar molt la franquícia, seleccionant els equips artístics i creatius i procurant que els còmics resultants fossin respectuosos amb la coherència global de la saga i, alhora, hi aportassin alguna cosa.

Herederos del Imperio transcorre nou anys després de la batalla de Yavin, resolta amb l’explosió de l’Estrella de la Mort degut als dispars de Luke Skywalker. Veiem que l’Imperi s’ha anat reorganitzant i que en aquells moments està dirigit pel gran almirall Thrawn, qui pretén acabar amb la Nova República per imposar una altra vegada l’ordre imperial. Al llarg de les gairebé 450 pàgines d’aquest títol, se’ns endinsa en el complex entramat polític i militar d’aquells anys de pols entre dos sistemes polítics antagònics, i veiem què ha passat amb els nostres herois després d’El retorn del Jedi: en Luke s’ha fet cavaller Jedi, en Han i na Leia s’han casat i estan a punt de tenir bessonada, en Lando segueix intentant fer-se ric amb negocis no sempre transparents... però també coneixem personatges de gran carisma com Thrawn, el mestre Jedi Jorus C’Baoth, els noghri i els ysalamir, que tenen l’habilitat de repelir la Força.

La lectura d’Herederos del Imperio només és apta per a aquells que estiguin familiaritzats amb la saga clàssica de Star Wars perquè dóna per suposat que tenim tota una sèrie de coneixements previs que ens ajuden a gaudir (i molt) d’una història espessa i apassionant.

L’edició de Planeta DeAgostini, en un sol tom integral de tapa dura, fa honor a la qualitat de la història.

Publicat al Diari de Balears dia 31 de juliol de 2010