27 de juny 2009

Fills dels 80

Fills dels 80 és una obra que ens convida a reflexionar sobre tota una generació (a qui l'autor anomena "la generació bombolla") que va néixer en democràcia i que va patir les conseqüències d'una permissivitat molt gran. Ara, aquesta ge
nt ja és adulta, i li passa una cosa semblant a les generacions franquistes: el món real i el món que aprengueren d'infants no té res a veure. Com si fossin planetes diferents.

Amb un humor àcid i un estil gràfic molt encertat, Aleix Saló fa un assaig en còmic d'alguns trets característics de la generació a la qual pertany. És, per tant, un material que coneix de primera mà, que ha patit i pateix, i li dóna un format molt agradable i clar de llegir. El llibre està dividit en capítols (educació, cultura popular, drogues, habitatge, món laboral, revolució...), i aquests estan estructurats en gags que solen activar-se per oposició entre abans i després o entre teoria i pràctica.

Saló no és només un gran observador, un gran disseccionador, un gran divulgador, sinó que també és un molt bon dissenyador, perquè l'obra en si es pot contemplar i veure la feinada (fruit d'un esforç titànic o d'un talent innat, no ho sé) de planificar estèticament el contingut. Tot això amb només 26 anys!