29 de març 2009

Hall of Fame: Vícar

Després de la magnífica biblioteca de Barks, Planeta DeAgostini segueix oferint-nos material Disney del més alt nivell, estrenant una altra biblioteca, anomenada molt encertadament Hall of Fame, que dedicarà volums monogràfics d'autors que han destacat creant històries dels principals personatges de la factoria Disney.

El primer volum està dedicat a Vícar, un dibuixant xilè que va saber recollir el relleu dels grans mestres anteriors, sobretot quant a carisma i dinamisme dels personatges, alhora que els va saber impregnar d'un toc estilístic molt concret.

Aquest llibre recopila històries d'entre 1971 i 2004. Aquest lapse de 33 anys no es deixa entreveure llegint-les. Vícar ha optat per no fer evolucionar l'època en la qual transcorren les aventures (amb tot el que això suposa). Aquest fet, lluny de ser un problema, és una opció molt interessant perquè des del moment mateix de la seva creació ja esdevenen formalment clàssiques.

De totes, m'agradaria destacar molt especialment "Si yo fuera alcalde..." i "Un pato con cabeza de chorlito". La primera perquè és una escopinada a la closca pelada dels cretins, i la segona perquè és tan delirant que gairebé no deixa respirar. La resta, en general, d'alt nivell.