Les mítiques cinc ferides de Jesús mort han fet furor. A tall d'exemple, i ja que avui ens hem posat anecdòtics, hem de recordar que n'Isabel II, borbona ella, es va envoltar d'una fauna que seria l'enveja d'espabilats com en Rapel o en Paco Porras, de la qual destacava una tal sor Patrocinio, una monja trabucada que es va fer famosa per tenir el cos estigmatitzat. I tot això ho hem ventilat per recomanar la lectura del primer tebeo que va aparèixer a Espanya de Lorenzo Mattotti. No pot tenir un nom més explícit: Estigmas. Conta la història d'un desafortunat pobre home que té la desgràcia de veure com li apareix inexplicablement una ferida incicatritzable a cada mà. Aquest fet, que mai no s'arriba a aclarir, fa que la seva vida es transformi en un infern fins que troba el seu lloc en un circ, envoltat per freaks. Tanmateix, però, aquesta situació no enredarà molt a complicar-se fins a la ruptura.
Els autors, el romà Claudio Piersanti i el milanès Lorenzo Mattoti, fan aquí un monument a la tendresa i al sofriment que li produeix a l'ésser humà tenir cor i sentiments, sobretot quan el seu físic el fa ser diferent de la massa. I si el guió és magistral, amb un final obert (no diré a què), el dibuix de Mattoti és de treure's el capell, amb milions de ratlles sense que ni hagi cap de recta, que pareixen agitades per la turbulència del guió fins que s'uneixen, fugaçment, formant les figures, paisatges i objectes que poblen aquesta història.
Ja fa uns anys que Inrevés va treure aquesta obra mestra, molt abans de convertir-se en una editorial dedicada únicament a l'explotació d'un sol còmic. Una llàstima perquè fa set anys, quan va començar la seva producció, va treure meravelles que, amb el pas dels anys, no han fet més que guanyar pes. De tots ells, el millor és Estigmas, de Mattotti. Un autor que no treu llibre que no sigui una meravella sensorial. En aquest cas, el tenir com a base el guió d'un guionista excepcional fa que Mattotti es pugui centrar en la creació purament visual, fent que les seves imatges siguin el motor de la narració.
Publicat al Diari de Balears dia 5 de juliol de 2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada