La història del segle XX ens demostra que unes poques persones poden fer un mal inimaginable, i precisament són els seus noms els que queden per a la posteritat. Així i tot, com més prop dels nostres dies ens feim, més complicat és mantenir l'esquema maniqueu. Hi ha conflictes que no es poden explicar en base la dualitat entre bons i dolents perquè les seves causes són múltiples i s'endinsen en l'obscuritat del passat. Irlanda, Euskadi i els Balcans en són tres exemples a cada qual més complex.
En el cas dels Balcans, fins i tot per a un expert en Història és gairebé impossible saber quina és la situació actual. I no en parlem de la gran massa de gent. A principis dels anys noranta hi va haver qualque cosa semblant a una o dues guerres, intervenció internacional, èxodes i tota la pesca sense que sabéssim ni tan sols si nosaltres participàvem en aquell conflicte, ni si era una guerra civil o què. Quan deixa de ser tema d'actualitat, ni ens assabentam de si ha acabat, només era el pròleg o només és un intermedi. Quins països hi ha allà? Macedònia, és un país? Hi ha europeus blancs musulmans?
Fa uns anys va aparèixer la novel·la gràfica Gorazde: zona de guerra de Joe Sacco que ens intentava aclarir quin era el conflicte que vivien els Balcans. Ara ens arriba Macedonia, un còmic signat per Harvey Pekar, Heather Roberson i Ed Piskor que intenta anar més enllà i ajudar-nos a entendre la gent que viu un període no bèl·lic però que està en una situació d'alta tensió perquè els seus greus problemes estan tan embullats que es fa difícil trobar-hi una altra solució que no passi pel diàleg, la negociació i el respecte. Tres conceptes que no s'han plantejat seriosament quasi en cap moment de la Història.
La premissa és molt senzilla: una estudiant dels EUA, idealista i pacifista, està fent la seva tesi doctoral i vol explorar les possibilitats del dret internacional com a eina per evitar la guerra. Se n'adona que Macedònia és un dels llocs on pot trobar informació perquè deu o dotze anys abans tenia tots els ingredients per generar una altra guerra balcànica. Hi viatja i tot el que veu, sent i parla està reflectit en aquesta obra. Es tracta d'un còmic documental molt ric en detalls que aconsegueix donar-nos una idea de l'allunyament dels llibres de text, els polítics i els informatius respecte a la realitat. Ni bons ni dolents, ni veritat ni mentida, ni blanc ni negre sinó una mescla indestriable de tot. Heather, l'estudiant, parla amb polítics, intel·lectuals i gent del carrer de totes les ètnies i religions de Macedònia i arriba a la conclusió que tot i ser lloable que Macedònia hagi superat un possible començament de guerra civil mitjançant eines diplomàtiques, encara està latent l'odi entre els diferents col·lectius.
Macedonia, a més d'assabentar-nos de com estan les coses per allà, ens convida a reflexionar sobre els conflictes de baixa intensitat que viuen totes les societats, relacionats amb la intolerància i amb la canalització de les pròpies i particulars frustracions vers els més dèbils, les minories.
Publicat al dBalears dia 7 de juny de 2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada