20 d’oct. 2007

Vida de una niña

Aquest és un exemple clar de la llibertat que tenen els autors i editorials de còmicalhora de treure a llum històries que difícilment encaixarien en altres medis de massa considerats més seriosos.

Vida de una niña és una recopilació d'històries curtes de Phoebe Gloeckner, una especialista en il·lustració mèdica que escriu i dibuixa còmics per plaer. A totes les històries la protagonista sempre és una nina o una adolescent que viu en un entorn social i familiar obscè amb tota la naturalitat del món. Tot i que canvia el nom, s'entén que les anècdotes que teixeix fins a convertir-les en històries són autobiogràfiques. La realitat supera a la ficció, i quan llegim coses com aquest còmic, ens demanam si és possible que hi hagi gent tan anònimament miserable, que aporta un sufriment permanent al seu voltant. Els adults que apareixen a Vida de una niña mereixen el despreci més profund, i les generacions més joves, immerses en un món d'abusos, maltractaments psicològics i físics, aprenen a moure's-hi per rellevar els majors quan toqui.

Els guions són contundents i sense concessions, sorprenents fins i tot tractant-se de un còmic. El dibuix és molt naïf, una espècie d'homenatge a genis com Robert Crumb qui, precisament al pròleg, confessa haver desitjat sempre aquella adolescent anomenada Phoebe qui, amb els seus còmics, el posava a mil.

Veient les fotos de l'autora de la darrera pàgina, on apareix amb cinc, sis, vuit i trenta-vuit anys, em deman que s'amaga darrere la façana de les persones.