19 d’oct. 2007

Por nuestra cuenta

Els testimonis de supervivents de conflictes bèl·lics  solen ser una bona forma de comprendre el drama humà que suposa la immersió en situacions límit que escapen a l'enteniment. La guerra no té res d'heroic. Un soldat mort no importa ni al govern que paga la repatriació del cadàver. La bandera que tapa el fèretre és molt simbòlica: la pàtria s'ha alimentat del mort.

Les víctimes directes deixen de sofrir en el precís instant que moren, però els supervivents sofreixen tota la vida i, en certa forma, transmeten aquest patiment als seus descendents.

Por nuestra cuenta és el testimoni gràfic d'una autora jueva que va viure la II Guerra Mundial. Era molt petita i per això l'empremta va ser molt profunda. És un còmic relatat des del punt de vista de la nina, que està en edat de descobrir les coses bones de la vida i que es veu capficada en la fi del món que aprenia a conèixer. Amb un guió equilibrat i un dibuix amable, Katin ens presenta una altra cara del poliedre de la persecució jueva, que en aquest cas és més una fugida que una persecució. No va passar per totes aquelles atrocitats tan fotogèniques dels camps de concentració i tot això, però va veure com la seva mare es consumia per permetre-li viure el que li tocava.