5 d’oct. 2006

Pussey!

Ha arribat un punt que he de donar prioritat a tot el que apareix de Daniel Clowes. Costa molt comprendre aquest paio i el seu univers friqui tan tan allunyat del que ens pot ser familiar per aquí. Sap treure el més grotesc de la cultura popular americana dels darrers quaranta anys per fer-nos reflexionar sobre la naturalesa humana.

En aquesta ocasió ho fa a través de la vida de Dan Pussey, un jove gris que sense saber per què (la veritat és que no importa) arriba a convertir-se en un dels dibuixants més cotitzats. Ell tampoc no s'atura molt a cercar una resposta a tan pertorbador fenomen. Senzillament es deixa dur, tot i que en algunes ocasions pretén donar sortida a les seves inquietuds artístiques.

Aquest tebeo és una sàtira molt intel·ligent sobre el món del friquisme del còmic, però realitzada des del seu interior i, com he dit, per un autor de digestió lenta i difícil. El resultat? Una obra només apta per friquis autocrítics que saben valorar les coses en la justa mesura. Res per a tota aquesta massa de tigretons que no saben distingir un manga d'un anime.