23 d’ag. 2007

Houdini, el rey de las esposas

L'escapisme és un fenomen que pertany a una època pretèrita, quan la gent encara tenia capacitat de sorpresa davant esdeveniments incomprensibles. Per la seva especificitat, les possibilitats d'aquesta forma de guanyar-se la vida són molt limitades. El "més difícil encara" toca sostre i l'era audiovisual carregada d'efectes especials no li dóna cap possibilitat.

Per això Houdini es llegeix amb una certa nostàlgia d'una època que no hem viscut i que precisament per això podem idealitzar a la nostra mida. Aquesta novel·la gràfica de Nick Bertozzi i Jason Lutes ens condueix a principis del segle XX, als EUA, i acompanyam el famós escapista Houdini en la seva vida quotidiana per veure es dures condicions de feina que tenia. Ja faltava poc per a què la Humanitat descobrís que es podia carregar el món, i això es nota amb la creixent incredibilitat del públic, que Houdini intenta contrarestar donant explicacions prèvies sobre la solidesa dels instruments que el subjecten durant la seva proesa.

Un guió centrat en l'aspecte humà del personatge, en la seva vida íntima i les seves il·lusions i frustracions. I un dibuix molt net, amb un traç gruixat que omple les vinyetes de figures simples i molt expressives. L'acabat en negre i cel és un encert. Com també ho és l'edició d'Astiberri, en tapa dura i sobrecoberta.