21 de jul. 2007

El Jueves i la censura

Enguany celebram el 30è aniversari de qualque cosa relacionada amb la democràcia. Coses com aquestes contribueixen a la festa... o no?

El jutge Del Olmo ordena el segrest d''El Jueves' per una caricatura "denigrant" dels Prínceps

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo ha ordenat el segrest de l'últim número de la revista El Jueves per injúries al successor de la Corona, ja que a la portada de la publicació apareix una caricatura "denigrant" dels prínceps d'Astúries mantenint relacions sexuals.

D'acord amb l'acte judicial, també s'ha ordenat la prohibició de la difusió d'aquest número, que va sortir dimecres als quioscos, i que la policia de Madrid i Barcelona procedeixin a recollir el motllo de la revista dels tallers de Pinto (Madrid) i Molins de Rei (Baix Llobregat). També s'exigeix al director de la publicació que identifiqui els autors de la caricatura.

El titular de Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, que està de guàrdia aquesta setmana, considera que aquests fets poden ser constitutius dels delictes d'injúries al successor de la Corona i de menyscapte del seu prestigi. En l'acte, se subratlla que la caricatura en la qual apareixen els prínceps d'Astúries mostra una actitud "clarament denigrant i objectivament infamant".

Revista satírica

En la portada d'aquesta revista satírica, a més dels dibuixos dels Prínceps s'atribueix un diàleg a Felip de Borbó en el qual sota el títol "2.500 euros per nen" i dirigint-se a la seva dona afirma: "¿Te n'adones? Si et quedes prenyada... ¡Això serà el més semblant a treballar que he fet en la meva vida!".

El fiscal Miguel Ángel Carballo, que ha actuat a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, té previst ampliar aquesta tarda la seva petició de retirada de la revista a les pàgines web o altres mitjans de difusió.

Penes de sis mesos a 2 anys de presó

La decisió de Del Olmo es basa en l'article 490.3 del Codi Penal que atribueix penes de sis mesos a dos anys de presó per a aquell que calumniï o injuriï el Rei "o a qualsevol dels seus ascendents o descendents, a la Reina consort o al consort de la Reina, al Regent o a algun membre de la Regència, o al Príncep hereu de la Corona, en l'exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d'aquestes".

A més, l'article 491.2 recull: "S'imposarà la pena de multa de sis a vint-i-quatre mesos al que utilitzi la imatge del Rei o de qualsevol dels seus ascendents o descendents, o de la Reina consort o del consort de la Reina, o del Regent o d'algun membre de la Regència, o del Príncep hereu, de qualsevol forma que pugui danyar el prestigi de la Corona."

Font: El Periódico de Catalunya.
El més curiós és que, mentre l'element més suposadament ofensiu és el dibuix, el millor de l'acudit és el text. Ah, la portada en qüestió es pot veure aquí.

1 comentari:

Nightwing80 ha dit...

És realment increïble que en ple segle XXI passin coses com aquesta. Això és democràcia?
El millor de tot és la publicitat que han fet de la portada perquè se'n parla a tot arreu i s'ha vist per tot el món.