28 de maig 2007

Història universal

No fa massa vaig tenir el gust de comentar un còmic de Quim Bou que recopilava un bon grapat d'històries del seu personatge estrella: Orn. Un ca antropomorf que corre món per un indret imaginari visualment enquadrable en una Edat Mitjana idealitzada. Em va captivar sobretot el tractament del meu gènere preferit, la fantasia heroica, enfocant-lo més cap a un Howard que cap a un Tolkien i seguidors. Orn és un personatge solitari i nòmada, que fa de la seva terra la seva casa. Ara aquí, ara allà, no té un objectiu transcendental que guiï les seves passes ni doni sentit a la seva vida. Ara Dolmen estrena línia de còmics en català amb una edició de luxe d'un àlbum a color protagonitzat per aquest Orn, el primer d'una sèrie titulada Història universal, un títol certament pretensiós que segur que Bou omplirà de contingut. La història, tot i que senzilla, se'ns presenta amb una força notable que ens arriba des de la primera pàgina. Hi ha vida en el món d'Orn més enllà dels límits de les vinyetes. El ca segueix essent el protagonista absolut però segurament gràcies a l'extensió i al dibuix cada vegada més preciosista, sentim que viu un món creïble, tota una proesa perquè està poblat d'animals de tot tipus que parlen i es comporten com a persones, amb unes bèsties de càrrega que són insectes gegants. Tot això funciona perquè Bou ens transmet la humanitat dels personatges a través del seu comportament, fruit del seu caràcter. Vull insistir en la humanitat dels personatges perquè això els fa originals en un gènere que tantes vegades es construeix a partir d'arquetips tan tòpics que fan badallar tan sols fan acte de presència. Aquí no hi trobam clixés que tothom espera: el nan guerrer amb la destral i el mal caràcter, l'elf vestit de verd i amb un arc, el mag... així com tampoc hi trobam el que per a mi és un dels grans errors de la fantasia i la ciència ficció: que la raça o l'espècie dicta el caràcter de l'individu. Per contra, els personatges són d'espècies animals diferents però la seva personalitat no ve determinada per aquest fet, o al manco no en el sentit que he comentat abans i que empobreix els gèneres on s'abusa d'ell.

Un altre aspecte que diferencia aquesta obra d'altres més estereotipades és la utilització d'una ambientació mediterrània, tot i que no de forma exclusiva. Qui vivim i estimam aquesta part de la Terra hi reconeixerem quelcom familiar, ja sigui les embarcacions, el paisatge, el blau de la mar... Està molt bé tot allò dels trolls, els hobgoblins, els elfs de verd i els mags amb barba blanca i capell en punxa. Està molt bé però ja està fet, i hi ha molt que descobrir, potenciar i interpretar en la nostra proximitat. Pareix que Bou ha encetat un camí en aquesta direcció i pel que es veu no li va massa malament perquè sap equilibrar el que és reconeixible pel públic concret d'aquest gènere amb tocs locals que no hi desentonen sinó que li donen aquella distància que abans lloava respecte molts d'altres productes que no deixen de ser imitacions de les imitacions.

Amb el temps Bou ha anat perfeccionant el seu dibuix, segurament perquè és conscient del que pot fer i no pot fer, i s'ha centrat en el que pot fer. Les seves figures s'han desprès de forma gairebé total d'aquell hieratisme que les garrotava. Generalment, fent superherois o porno el dibuixant va aconseguit flexibilitat anatòmica en les seves figures. No tenc constància que Bou hagi fet ni una cosa ni l'altra, o sigui que el mèrit és per pròpia voluntat. El color, francament deliciós, té una funció d'acoloriment, no de construcció de les formes. Predomina el dibuix a excepció de la mar, on les ondulacions es formen a partir de taques de diferents tonalitats blaves i cels. Un dibuix preciosista, molt detallat i que en unes quantes ocasions, en vinyetes purament descriptives de grans dimensions, ens ofereix una bona estona de plaer visual.


D'aquesta manera Dolmen també obri un camí en la seva trajectòria editorial: la de publicar obres de qualitat en català. No podia tenir un millor començament, amb una obra original, d'un autor català, en una edició en tapa dura i una excel·lent impressió. Ara es tracta d'arribar al públic potencial.